Vlinders en Libellen geteld Jaarverslag 2017

The report on the Dutch Dragonfly Monitoring 2017 is online and available for download. It's in Dutch but with a list of English and scientific names and the graphs speak for themselves. (There are also some butterflies and moths in there). De Vlinderstichting (Dutch Butterfly Conservation) and CBS (Statistics Netherlands) coordinate the monitoring schemes for butterflies and dragonflies in the Netherlands. The butterfly scheme started in 1990, the dragonfly scheme in 1998.

Het aantal getelde libellen was in 2017 met 90.840 heel hoog. Op de algemene routes zijn 81.985 libellen geteld, aanzienlijk meer dan de 65.262 van 2016.
De azuurwaterjuffer en het lantaarntje knokken traditiegetrouw om de eerste plaats van meest talrijke soorten. In 2017 heeft het lantaarntje de koppositie weer overgenomen. De watersnuffel volgt op gepaste afstand. Het lantaarntje is ook de wijdst verbreide soort. Op 140 routes is de soort geteld.
Van de echte libellen was de viervlek weer de talrijkste en wijdst verbreide soort: 5.248 libellen, verdeeld over 112 routes.
Sierlijke witnuitlibel en Kempense heidelibel zijn veel meer geteld dan vorig jaar. Het aantal waargenomen speerwaterjuffers is zelfs ruim verdubbeld.
Venglazenmaker en maanwaterjuffer waren juist duidelijk minder talrijk vertegenwoordigd.

Geplaatst in Geen categorie.