Nieuwe libellensoort (Onychogomphus cazuma) voor Europa

Deze week werd in vakblad Odonatologica een nieuwe libellensoort voor de wetenschap uit Europa gepubliceerd: Onychogomphus cazuma, vernoemd naar een riviertje nabij Valencia. De eerste nieuwe uit Europa in 20 jaar en de eerste uit Zuidwest-Europa sinds de 19e eeuw!

Deze nieuwe soort ligt zeer dicht bij Onychogomphus boudoti die in 2014 werd beschreven, uit Khenifra, Marokko, en die beperkt is tot een zeer klein gebied van deze stad. In het artikel dat uitgebreid en gedetailleerd is, beschrijft ook de exuvias van de soort. Verder wordt geschreven over de fylogenetische positie en de morfologische verschillen tussen de soort van het geslacht. Op dit moment lijkt de soort beperkt te zijn in Valencia ondanks het feit dat de auteurs een veelheid aan kopieën en foto ‘ s uit vele bronnen hebben beoordeeld.

Referentie: López Estrada et al. 2020. Onychogomphus cazuma sp. Nov. from Spain: Molecular and morphological evidence supports the discovery of a new European dragonfly species (Odonata: Gomphidae). Odonatologica 49 (1/2) 2020: 125-154.

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , .