Libellen in heidegebieden en vennen lopen gevaar

Maanwaterjuffer (man)

Libellen die normaal voorkomen in heidegebieden en aan vennen behoren tot de meest bedreigde insectensoorten. Dat blijkt uit een Vlaams onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Ook in Belgisch Limburg komen ze nog maar op een paar plaatsen meer voor én in heel lage aantallen.
Het INBO baseert zich voor de studie op zo’n 600.000 waarnemingen van vrijwilligers van Natuurpunt en de Libellenvereniging Vlaanderen. En daaruit blijkt dat de maanwaterjuffer intussen al volledig is uitgestorven in Limburg. “Zo’n 10 jaar geleden kwam die nog op 4 plekken voor in Limburg. Die zijn daar allemaal verdwenen. Alleen in Antwerpen komt de soort nog voor, in Kalmthout en op de militairen domeinen.” Lees verder>>>

Geplaatst in Geen categorie.