LVV Libellenstudiedag 18 februari 2023
Programma
9.30
- Onthaal met thee en koffie
10.00-11.30
- Een nieuwe Rode lijst van de libellen van Europa
- Geert De Knijf, Magnus Billqvist, Roy van Grunsven, Florent Prunier & Damjan Vinko
- 25 jaar libellenmonitoring in Nederland
- Roy van Grunsven
- De grote libellenquiz
- Anny Anselin & Hilde Vandevoorde
11.30-12.00
- pauze
12.00-13.00
- Algemene ledenvergadering LVV vzw
13.00-14.00
- middagpauze
14.00-15.00
- Oplossing en uitslag quiz
- Anny Anselin & Hilde Vandevoorde
- Libellengemeenschappen van poelen, vijvers en meren in Vlaanderen: een analyse op basis van losse waarnemingen met complexe statistische modellen
- Maxime Fajgenblat, Robby Wijns, Geert De Knijf, Robby Stoks, Pieter Lemmens, Thomas Neyens & Luc De Meester
15.00-15.40
- pauze
15.40-17.00
- De verovering van Spanje door het lantaarntje: evolutie in actie?
- Sarah Jorissen & Janne Swaegers
- Gedifferentieerd krabbenscheerbeheer voor het behoud van de Groene glazenmaker en andere karakteristieke macrofauna
- Sytske Lankreijer
- Profiel van de libellenwaarnemer anno 2023
- Hannes Ledegen
17.00
- Receptie
18.30
- gezamenlijk etentje in het Via Via restaurant in Mechelen. Indien je geïnteresseerd bent, laat je best iets weten aan info@odonata.be voor 10 februari.
Praktisch
Inschrijving:
De studiedag is gratis voor LVV-leden. Niet leden betalen 5 euro.
Gelieve in te schrijven via de website
Tijdens de pauzes zal er een boekenstand aanwezig zijn.
Hoe te bereiken:
Het Natuurpunt huis (Michiel Coxiestraat 11, Mechelen) ligt op een paar honderd meter van het station Mechelen (Lijn Antwerpen-Brussel). Voor de route met de auto verwijzen we naar de site van Natuurpunt – www.natuurpunt.be.
Hittegolf bracht Afrikaanse oranje zonnewijzer naar België
Afgelopen zomer werd de Oranje zonnewijzer (Trithemis kirbyi) tweemaal geobserveerd in het zuiden van België, meteen de eerste waarnemingen voor ons land.
“Op 22 juli en op 2 augustus 2022 werd telkens een mannetje, mogelijk hetzelfde individu, waargenomen aan de Semois respectievelijk in Chassepierre en in Lacuisine, beiden in Florenville. Dit is meteen de meest noordelijke waarneming van deze soort in Europa. Het opduiken van deze soort in België valt samen met de warme zomer van 2022, toen het kwik klom tot 38,1°C in Ukkel”, zegt Geert De Knijf (INBO en Libellenvereniging Vlaanderen).

Libellen in de kou

De afgelopen elf jaar is in Duitsland onderzoek gedaan naar libellen in het najaar wanneer de luchttemperatuur niet meer zo hoog is als in het voorliggende vliegseizoen. Libellen hebben een hoge lichaamstemperatuur nodig om actief te zijn. Hierbij is de temperatuur van de vliegspieren het belangrijkst. Bruinrode heidelibellen hebben een temperatuur van ongeveer 15 graden nodig om te kunnen vliegen, maar idealiter hebben ze een temperatuur van 30 graden of hoger. Ze kunnen zich opwarmen door spieractiviteit of zonnewarmte gebruiken. Opwarmen met spierkracht kost veel energie en dat zullen ze dan ook alleen doen als het nodig is. Bruinrode heidelibellen overnachten in bomen en komen als het zonnig is naar beneden om te zonnen, te jagen en voort te planten. Hierbij reageren ze heel snel op het doorbreken van de zon. Ze gebruiken spieractiviteit om op te warmen en naar een zonplek te vliegen. Een zonplek is bij voorkeur iets met een lichte ondergrond zoals droog, dood hout of berkenstammen; deze reflecteren de zonnewarmte en warmen zelf ook snel op. Lees verder het bericht op Nature Today >>>
Tekst: Roy van Grunsven
Artikel Borkenstein & Jödicke (download artikel)
Atlas of the European dragonflies and damselflies
De Atlas of the European dragonflies and damselflies is uitverkocht en is hier te downloaden.

NVL excursies 2023

Aan het excursie programma van 2023 wordt gewerkt. De buitenland-excursie naar Andalusië staat voor 2023 in de planning. Informatie volgt.
Purperlibel komt dichterbij


Een mannetje Purperlibel (Trithemis annulata) werd op 27 oktober 20 km ten noordoosten van Poitiers, Frankrijk, meer dan 100 km ten noorden van zijn huidige verspreidingsgebied gefotografeerd. Dit is de derde meest noordelijke waarneming in Frankrijk. De andere twee zijn ook waarnemingen uit oktober.
Kans op Zadellibel
Deze maand is er melding gemaakt van een Zadellibel (Anax ephippiger) op Texel. Op 15 oktober vond Rob Compaijen een exemplaar Zadellibel in de Eierlandse duinen van Texel. Met de recente warme dagen en gunstige voorspelling is de kans groot dat met name langs de kuststreek meer van de soort te zien is. Waarneming: //waarneming.nl/observation/256968712/.
Deze zomer werden al meer meldingen gedaan van de Zadellibel, maar zonder bewijsfoto’s. In de duinen bij Zandvooort en IJmuiden werden dit jaar waarnemingen gedaan. De laatste waarneming zonder bewijsfoto werd vandaag gedaan in NP Zuid-Kennemerland (bron: waarneming.nl).

NVL studiedag 2022
Op 17 september 2022 werd de landelijke NVL studiedag gehouden. Aandacht voor libellen uit Afrika, Australië en Zuid Amerika. Verder bijdragen over het ontstaan van de Nederlandse Libellennamen, Europese Rode lijst en de Mystery quiz enzovoort.
Dagvoorzitter: Daan Drukker.
Foto’s van Marcel Wasscher, Jan Freerk Kloen en de Livestream















Programma NVL studiedag 2022
Dagvoorzitter: Daan Drukker
10:00 Aankomst (koffie staat klaar)
10:30 Opening dagvoorzitter
10:35 Paul Hopkins – film Australische libellen
11:20 Mystery Quiz
11:35 Koffiepauze
11:55 Marcel Wasscher – Nederlandse libellennamen in vogelvlucht
12:15 Algemene Ledenvergadering
12:45 Lunchpauze
13:30 Quiz-ontknoping
13:40 Wouter van der Voort en Floris van Geest – het gebruik van Europese collecties voor onderzoek naar Zuid-Amerikaanse libellen
14:00 Eric Roeland – Moerasheidelibel
14:20 Reinier de Vries, Jan van Leeuwen en Rick Buesink – Cross River Project Nigeria
14:40 Theepauze
15:00 Weia Reinboud – Zonder te Vangen
15:20 Roy van Grunsven – De Europese Rode Lijst
15:40 Jan-Freerk Kloen en Reinier de Vries – Samenwerking tussen NVL en Jeugdbonden
16:00 Potpourri
16:15 Afsluiting dagvoorzitter
de Gelderlandfabriek
Stationsweg 7
4101 NG Culemborg
Bosbeekjuffer terug

28-JUL-2022 NatureToday- De bosbeekjuffer leeft bij natuurlijke, schone beekjes en profiteert van beekherstel. Na ruim een eeuw afwezigheid, komt hij nu ook weer voor in de omgeving van Boxmeer. Dankzij maatregelen in de Oeffeltse Raam. De plannen voor verder beekherstel in deze omgeving bieden deze fraaie juffer de komende jaren kansen om zich verder uit te breiden. Lees verder >>>>